Skip to content
november 24, 2023

Utförda ledarbeten

Under året har vi jobbat mycket med upprustning och utveckling av lednätet både fysiskt ute i skog och fjäll samt att det läggs mycket tid administrativt bland annat med skyltar, vägvisare och information.

Vi vill att det ska bli så lätt som möjligt för er där ute att både hitta information samt hitta resmål.

Våra 75 mil skoterleder sträcker sig över ett stort område och vi har en begränsad budget att jobba för varje år så vi får helt enkelt ta bit för bit och försöka prioritera så gott det går.

Nedan följer ett litet axplock av vad vi jobbat med under sommaren och hösten.

Storlien

Här har vi flyttat leden mellan Norra och Södra Rensjön ut på Lillsjön i stället för att den ska gå på land. Förhoppningsvis ska det bli bättre för er och mindre slitage på leden.
Vi har även riktat och kompletterat stolpar från Storlien till Norra Rensjön samt påbörjat en ny bro över tävlan.

Ånn/Klocka/Enafors

Här har vi röjt sly och breddat leder och även varit ute med grävmaskin och jämnat till några delar av lederna. Vi kommer även sätta upp en ny anslagstavla på parkeringen i Ånn

Gevsjön

Här har vi byggt en ny bro efter leden mot Kösjön, den gamla gick sönder vid ett regnoväder i somras. Vi kommer även sätta en ny anslagstavla på parkeringen

Häggsjön

Här har vi byggt en bro efter leden mellan Häggsjön och Storrensjön.

Åreområdet

Här har vi byggt en ny bro efter leden mellan Fröå och Huså.

Edsåsdalen

Här har vi byggt en ny bro nedanför Köja efter den nya leden vi gjorde förra året.
Vi har även kompletterat med kryss på stolparna från Gräpplingen och mot Edsåsdalen samt hela vägen upp på Renfjället. Efter dom lederna var det bara stolpar med reflexer innan vilka syntes dåligt vid sämre väder.
Vi har även röjt sly och breddat delar av leden från Renfjället och mot Undersåker och vi har satt upp en ny anslagstavla på Vitarenen.

Trillevallen/Ottsjö

Här har vi byggt en ny bro vid Tobaksvallen samt varit med Grävmaskin och tagit bort en stor sten mitt i leden vid Trillevallen.
I Ottsjö har vi röjt och breddat samt kompletterat stolpar från affären och till sjön och satt upp en ny anslagstavla när man kommer in i vårt ledsystem i Ottsjö med information om väsek.

Järpen

Här kommer vi sätta en ny anslagstavla och vi har även börjat röja efter Karibäcken, leden som går från Fröå och till Järpen. Där är det trångt och det hänger in träd över leden. Vi kommer göra så mycket vi kan nu på snöföre sen åker vi dit till sommaren och tar det sista.
På grund av byggnationer så försvinner leden över industriområdet i Järpen och tyvärr går det inte lösa ny sträcka av leden just nu utan vi hänvisar till andra leden via timmerplan.

Huså

Här har vi röjt och breddat i början på leden in i Husådalen samt så har vi breddat bron över Skutån. Den var 3,6m bred och nu är den nästan 5m bred så den motsvarar bredden på leden

Skalstugan

Här har vi riktat och kompletterat stolpar från Norra Rensjön och till Skalstugan Vi har även markerat upp korsningarna vid längdspåren i skalstugan så det blir tydligare och säkrare.

Totalt har vi gått igenom ca 10 mil av våra leder och det är tack vare finansiering via bygdemedel. Det vi får in på skoterpassen räcker inte till upprustning utan för det är vi beroende av andra finansieringar.
Vi vet om att det finns ett stort behov på många ställen av breddning röjning och skyltning och vi jobbar hårt för att få fram medel så vi kan fortsätta med utveckling och upprustning av våra leder.

/ Väsek

Back To Top